Hoe leer ik mijn hond / puppy het (overmatig) blaffen af?

 

 

Stap 1: Uitzoeken waarom je hond blaft

 

- blaffen om te waken (de hond hoort/ziet iets vreemd)

- blaffen om te waarschuwen 

- blaffen uit angst

- blaffen uit verveling

- ...

 

Stap 2: Leer je hond begrijpen

 

Afhankelijk van de oorzaak van het blaffen grijp je in of negeer je het. Probeer de oozaak van het blaffen te achterhalen om de boodschap te kunnen begrijpen.

 

Stap 3: Wanneer moet in ingrijpen?

 

Een waarschuwingsblaf (bv: bezoek aan de deur) even erkennen is prima, maar daarna moet het ook ophouden. Doe dit met een zachte stem want roepen is voor de hond hetzelfde als blaffen! Het hierbij voldoende geduld en hou in je achterhoofd dat jij de roedelleider bent en dat jouw hond dus jouw voorbeeld moet volgen.

 

Stap 4: Het blaffen afleren? 

 

Overmatig blaffen uit angst is vaak moeilijk af te leren, net als het blaffen uit verveling. Probeer ten alle tijden eerst de oorzaak te achterhalen. Blaft hij uit angst? Dan kan je best met jouw hond aan de slag om zijn onzekerheid weg te nemen. Blaft hij uit verveling? Probeer hem dan als je weg bent zoveel mogelijk afleiding te geven zodat hij zich niet kan vervelen. Wij denken dan bijvoorbeeld aan een plastic flesje met enkele gaatjes waar je dan zijn voer (droge korreltjes) in doet. Op deze manier moet hij 'werken' voor zijn eten en zal hij ook een tijdje zoet zijn zodat de verveling niet zo snel kan toeslaan! 

 

 

"Voor mensen die radeloos zijn en al deze manieren al geprobeert hebben, bestaat er de blafband. Vele mensen vinden dit dieronwaardig, uiteraard zijn stroomhalsbanden ook erg drastisch. Wij hebben momenteel een nieuw soort blafband beschikbaar die werkt op basis van geluid. Deze kunnen zelfs bij pups gebruikt worden die bijvoorbeeld 's nachts overmatig blaffen/janken en zo de hele buurt wakker houden. Aangezien een bezoekje van de politie wegens geluidsoverlast niet zo prettig is kan deze blafband eventueel een goede optie zijn. Wij raden echter aan om eerst de voorgaande manieren te proberen om het blaffen af te leren. Indien je toch gebruik wil maken van een blafband, zorg dan dat je jezelf hierover eerst goed informeert!"