Hoe beloon en straf ik mijn hond?

 

 

1. Hoe leert een hond?

 

Een hond toont 2 verschillende gedragingen: aangeboren gedrag en geleerd gedrag. Honden hun gedragingen kunnen door training beïnvloed worden. Je kan het gewenst gedrag belonen en/of het ongewent gedrag bestraffen.

 

Bij hondentraining is de timing van de beloning of bestraffng cruciaal voor het effect van deze training. Als de timing van de beloning of bestraffing niet kort genoeg bij het gedrag ligt, dan zal de hond de beloning of bestraffing vaak niet meer associeren aan het (on)gewenst gedrag.2. Beloningsgericht opvoeden

 

Als de hond iets doet wat jij vraagt of als hij iets goed doet geef je de hond telkens een beloning. Dit kan een snoepje zijn, maar ook een dikke knuffel, een lief woordje of een spelletje vinden ze vaak even leuk! Ongewenst gedrag wordt genegeerd. Het voordeel van dit soort opvoeding is dat de band en het vertrouwen tussen het baasje en de hond versterkt wordt en er geen sprake is van stress voor de hond.

 

3. Straffen of corrigeren 

 

Bij het straffen of corrigeren van de hond is het erg belangrijk dat u dit doet op het juiste tijdstip en dat u zeer consequent bent. Te zacht of te hard corrigeren kan trouwens ook een nefast effect hebben op het gedrag van de hond. Hij kan zijn vertrouwen en respect voor zijn baasje zelfs verliezen.

 

Omdat er veel nadelen, averechtse effecten en valkuilen kunnen zijn bij het straffen van je hond wordt er aangeraden om het straffen of corrigeren van je hond te beperken tot het hoogst noodzakelijke.