Kan een pup alleen blijven?Een tijdje alleen blijven is voor een hond niet erg als hem dit aangeleerd werd als puppy. Er zijn immers veel gezinnen en huishoudens waar de eigenaars overdag moeten gaan werken en de hond dus alleen moet blijven. Het is wel belangrijk om je puppy op te voeden naargelang de gezinssituatie waarin hij zal gaan vertoeven.

 

Het is ook heel erg fijn om in het begin verlof te nemen als je pas een puppy in huis neemt. Maar let er wel op, je puppy is hierdoor gewent aan al die aandacht en dat gezeldschap. Als je verlof voorbij is gaat de pup dus niet weten wat er gebeurt. Hij gaat zich eenzaam voelen en hij zal gaan blaffen of dingen stuk bijten uit verveling.

 

Het is belangrijk dat je bij de aankoop de pup (ook in een eventuele verlofperiode) hem af en toe alleen laat. (Dit kan het best met behulp van een bench als hij nog niet zindelijk is: zie rubriek "Is een bench zielig?") Zo leert hij dat het normaal is als zijn baasjes af en toe weg zijn. Je begint uiteraard met korte periodes en je beloont hem als hij braaf is. Bouw op deze manier die periodes op tot de gewenste duur. Ga je overdag 8u werken, dan leer je hem om zeker 8u alleen te kunnen zijn.

 

Op deze manier weet je pup ook niet beter dan dat het normaal is om 8u per dag alleen te zijn. Zo kan je met een gerust hart gaan werken of winkelen zonder dat je puppy zich misdraagt. 

 

Maar let op: een hond kan gerust een tijd alleen blijven maar het is belangrijk dat u bij uw thuiskomst de hond wél voldoende aandacht geeft. Sommige hondenrassen zijn tevreden met een blokje om wandelen, een spelletje apporteren of een dikke knuffel van het baasje. Andere rassen hebben dan weer een grote wandeling nodig om hun energie kwijt te raken. Houd hier rekening mee zodat u zeker bent dat uw hondje zich ook gelukkig voelt!