Tot welke leeftijd kan mijn pup leren?

 

 

Bij het onwikkelen van het karakter van een pup zijn 2 factoren erg belangrijk, de erfelijke factoren en de omgevinsfactoren!

 

"De erfelijke factoren worden uiteraard bepaald door de ouders maar ook door de raskenmerken. Daarom fokken wij enkel met stabiele, betrouwbare en raszuivere ouderdieren. Ongewenste karaktereigenschappen worden op die manier zo veel mogelijk vermeden."

 

 

De omgevingsfactoren worden bepaald door de omgeving waar de pup geboren werd en door de toekomstige eigenaars:1) Nestfase (1-3 weken)

Hier gaan de pups vooral eten en slapen zodat ze goed kunnen groeien.2) Overgangsfase (3-4 weken)

De zintuigen zijn ontwikkelt en de pup begint vast voedsel te eten.3) Inprentingsfase (4-8 weken)
Hier leert de pup zijn soortgenoten kennen en de taal van honden onderling.

 

"Wij proberen als fokker hier de pups zo vrij mogelijk in te laten. Ze krijgen de kans om in een ruime leefomgeving andere puppies en volwassen honden te leren kennen. De moeder en de pups worden in deze periode zo weinig mogelijk gestoord zodat de pups de taal van hun soort (de hond) goed kunnen inprenten vooraleer ze van de moeder gescheiden worden."4) Gewenning omgevingsfase (8-12 weken)

Hier leren de pups hun omgeving kennen en begint de socialisatieperiode. 

 

"Hier zorgen we ervoor dat de pups met zoveel mogelijk aspecten van het leven kennis kunnen maken (andere mensen, andere honden, katten, kinderen, auto's, ...) Zo krijgen ze genoeg prikkels en indrukken om later als stabiele en zelfzekere hond door het leven te kunnen gaan."5) Rangorde fase (12-16 weken)

Hier leert de hond door middel van spelletjes zijn plaats in de 'roedel' kennen. Tijdens het spelen is het goed voor het zelfvertrouwen van uw hond als hij af en toe een spelletje wint. Toch moet u het laatste spelletje ALTIJD winnen, de hond ziet u dan als zijn meerdere. En het is enorm belangrijk dat de hond de laagste plaats in de roedel aanneemt!

 

 

Besluit:

Een hond leert als puppy zeer snel en vlot. Het is voornaam dat ze als puppy de kans krijgen om te groeien in hun karakter en dat ze zich kunnen ontplooien als hond. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe baasjes deze socialisatie blijven verder zetten! Honden blijven immers (net als mensen) leren, ook op latere leeftijd. Uiteraard zal u er meer tijd moeten insteken op latere leeftijd, maar het is dus zeker niet onmogelijk!