Wanneer kan ik mijn hond het best laten steriliseren of castreren?

 

 

Teven kunnen het best vlak na de 1ste loopsheid gesteriliseerd worden. Hierdoor wordt de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren of baarmoederontstekingen enorm verkleind en worden ze ook niet meer loops. Schijndracht zal tevens ook niet meer voorkomen. Wel is er een verhoogde kans op incontinentie, gewichtstoename en een verandering van vacht.

 

 

Reu's kunnen gecastreerd worden vanaf ongeveer 6 maanden. Als de castratie vroeg gebeurd zal de reu meestal minder agressief en dominant zijn dan niet gecastreerde reutjes. Normaal gezien zullen reutjes ook hun pootje niet meer opheffen om te plassen en zullen ze hun heel verdere leven plassen zoals een teefje, al zittend. Reutjes plassen als pup altijd zoals een teefje. Het is pas als ze sexueel volgroeid zijn dat ze hun pootje gaan opheffen. Ook groeien gecastreerde reutjes langer door omdat de groeischijven later sluiten. Er kan geen teelbalkanker ontstaan en de kans om tumoren wordt enorm verkleind. De reu zal minder geneigd zijn om dekgedrag te vertonen en zal zijn territorium minder afbakenen. Let wel, de vacht kan veranderen.

 

 

Ten slotte: Een castratie of sterilisatie gebeurd altijd in overleg met een dierenarts, vraag naar de mogelijkheden en naar zijn mening om tot een goed besluit te komen. Uiteraard brengt elke operatie onder narcose ook een bepaald risico met zich mee.