Als je een pup aanschaft is het belangrijk om te weten waarom je een hondje in huis wil halen? Kies daarom een ras dat bij jouw en jouw gezinssituatie past om onnodige problemen te vermijden! Deze keuze maak je in functie van enkele belangrijke vragen: 1. Moet hij/zij dienen als waakhond/gezeldschaphond/herdershond/...?

  Elk ras is oorspronkelijk ontstaan met het oog op een bepaalde functie. Zo is de border collie gefokt als herdershond die het vee kan drijven, de rottweiler als waakhond, de chihuahua als gezeldschaphond, etc. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden omdat het 'oerinstinct' vaak nog terug te vinden is in hun dagelijks gedrag.

   
 2. Hoeveel ruimte heeft de puppy nodig en kan ik hem/haar dit bieden?

  Sommige rassen zoals de husky, de border collie, de mechelaar, ... zijn enorm energiek en hebben graag veel ruimte zodat ze kunnen ravotten om die energie kwijt te raken. Zorg ervoor dat jouw huis/tuin voldoende plaats kan bieden aan jouw toekomstige puppy. Een puppy die onvoldoende energie kwijt kan, gaat deze energie op andere manieren proberen kwijt te raken. Ze beginnen te graven, blaffen, bijten, ... . Het volgend gezegde is hierbij zeer toepasselijk: 'Voorkomen is beter dan genezen!'

   
 3. Is mijn woning puppyproof en is de eventuele tuin veilig omheind?

  Zorg ervoor dat jouw pup nergens kan invallen, niet kan knabbelen aan stroomkabels, zich niet kan bezeren aan scherpe voorwerpen, de trap niet kan oplopen (veel puppys hun dieptezicht is nog onvoldoende ontwikkeld om trappen op een veilige manier te beklimmen). Let er ook op dat de puppy geen vergiftiging kan oplopen door eventuele giftige (kamer)planten.

   
 4. Heb ik voldoende kennis van het ras?

  Zorg ervoor dat u genoeg informatie hebt verzameld over het gekozen ras zodat u ook goed voorbereid bent op de opvoeding van uw toekomstige puppy!

   
 5. Ben ik consequent/geduldig genoeg om het ras dat ik gekozen heb een goede opvoeding te kunnen geven?

  Bepaalde rassen hebben een groter temperament en sterker karakter dan andere rassen. Wij denken dan bijvoorbeeld aan de akita inu, chow chow, jack russell, chihuahua (!), stafford, ... . Het is erg belangrijk om deze rassen een zeer consequente en stabiele opvoeding te geven. Ook je geduld zal zeker op proef gesteld worden!

   
 6. Ben ik financieel stabiel om eventuele medische kosten te kunnen dragen?

  Ten laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste: een hondje kost geld, wij denken dan aan voeding, verzorging, dierenartsbezoekjes (ontworming, vaccinaties,...), enzoverder. Bent u hierop voorbereid? Vermijd onnodige problemen en houd rekening met jouw budget!