Zindelijk maken, hoe begin ik eraan?



Wat veel mensen niet weten is dat een puppy of een hond van nature uit zindelijk is. Ze doen hun behoeften niet op de plaats waar ze slapen of in de omgeving daarvan. Als pups pas geboren worden heb ze natuurlijk nog geen controle over hun sluitspieren en zorgt de moeder ervoor dat het nest proper blijft. 

 

Eens de pups de leeftijd van 3-4 weken bereiken en zelf beginnen rond te kruipen, zullen ze ook stilaan zindelijk worden. Ze zullen na het slapen, spelen, eten, ... het nest verlaten om dan ergens anders hun behoefte te doen. Natuurlijk kan dit enkel als de pups en de moeder voldoende leefruimte hebben zodat er voldoende plaats is voor de pups om hun behoefte elders dan de slaapplek te doen.

 

Bij ons krijgen de moeder en de pups allemaal een zeer ruime leefruimte met zelfs uitloop naar buiten zodat de zindelijkheid zo goed mogelijk gestimuleerd kan worden. Ook worden alle leefruimtes dagelijks gekuist zodat de pups leren dat het niet normaal is om tussen hun ontlasting te slapen/spelen/eten etc. Door deze goede voorbereiding zijn de pups bij hun nieuwe thuis veel sneller zindelijk. 

 

 

 

 

Enkele tips om je puppy snel zindelijk te krijgen:

 

 1. Als je de puppy buiten zet zal je zien dat hij begint rond te snuffelen, te spelen, te rennen, .... . Hou er rekening bij dat pups nu eenmaal snel afgeleid zijn. ze 'vergeten' wat ze eigenlijk kwamen doen. Wordt dan niet boos maar wees geduldig en blijf liefst stil staan op 1 plaats zodat u de puppy niet extra verward. Zorg dat de puppy de kans krijgt om op zijn gemak een plekje te zoeken om zijn behoefte te doen. Als de pup na 5 minuutjes niets doet, neem hem dan terug naar binnen.

   
 2. Zorg ervoor dat je de pup zeer goed in het oog houdt! Zodra hij begint te snuffelen/draaien/zoeken neem hem dan snel mee naar buiten. Voorkomen dat ze binnen plassen is beter dan dat je het hem uiteindelijk moet gaan afleren.
   
   
 3. Telkens als de pup door zijn pootjes zakt om zijn behoefte te doen, beloon je hem uitbundig (niet als hij klaar is, want dan beloon je het verkeerde gedrag). Hierdoor gaan ze snel beseffen wat nu juist de bedoeling is! Probeer de pup ook zoveel mogelijk op dezelfde plaats zijn behoefte te laten doen. Dan linken ze deze plaats ook sneller met de activiteit die daar van hen verwacht wordt.
   
   
 4. Wanneer zet je best je puppy buiten? Dit doe je best na elke 'activiteit' zoals slapen, spelen, eten, ... . Dat zijn immers de momenten dat de pup beseft dat hij iets moet doen. Dit zal meestal om de 2 à 3 uur zijn bij jonge pups. Ga nadat de puppy zijn behoefte heeft gedaan niet onmiddellijk naar binnen. Hiermee voorkomt u dat het doen van zijn behoefte het signaal wordt om naar binnen te gaan.
   
   
 5. 's nachts of als u weg bent kan u de puppy het best in een bench zetten. Hierdoor hebben ze niet de ruimte om hun behoefte elders dan de slaapplek te doen. Ze zullen dan zo lang mogelijk ophouden. Het is wel de bedoeling dat u hem als u terug bent zo snel mogelijk buiten zet zodat ze snel hun behoefte kunnen doen!
   
   
 6. Neem 's avonds het eten na 17u zeker weg en het drinken na 20u. Hierdoor kan u de puppy nog een laatste keer uitlaten voordat u gaat slapen en zijn de darmen en de blaas leeg van de pup voordat hij gaat slapen.
   
   
 7. Als hij dan toch binnen zijn behoefte doet moet u niet boos worden, als u hem betrapt mag u wel duidelijk 'foei' zeggen en hem onmiddellijk buiten zetten zodat hij ook weet dat dit niet de bedoeling is.




Als u deze tips goed gebruikt is jouw pup zeer snel zindelijk! Let wel, een ongelukje kan altijd gebeuren aangezien ze nog erg jong zijn!